Vioollessen

Ik behoor inmiddels niet meer tot de jonge generatie en in de loop der jaren heb ik veel gezien, gehoord en gelezen over viool en vioolles. Ik maak gebruik van wat ik geleerd heb bij Paul Rolland, Sheila Nelson, Johannes Lievaart,  Joyce Tan en de Suzuki-methode.
Bij viool leren spelen gaat het erom om enerzijds de techniek goed onder controle te krijgen en om je anderzijds ook te richten op de muziek. Te veel concentratie op de techniek kan de muzikalitiet belemmeren. Van de andere kant gaat het er niet alleen maar om leuk bezig te zijn, want dan verlies je weer de controle over de streek of over de vingers van de linkerhand.
Het gaat erom een midden te houden tussen leuk en streng. Alleen leuk is op den duur niet meer leuk en alleen streng en allemaal technische oefeningen is saai.

Bij beginnende leerlingen is er het probleem van het noten lezen en daarom probeer ik mijn leerlingen zoveel mogelijk melodieën te laten spelen die ze al kennen of die we anders in de les eerst zingen, want ik heb gemerkt dat het makkelijker is een liedje te spelen dat al in het hoofd zit, dan om een genoteerd liedje ook tot een echt klinkend liedje te maken.
Vaak gebruik ik daarom ook bij jonge leerlingen een eenvoudig grepenschrift in plaats van het gebruikelijke notenschrift. Dat is makkelijker te begrijpen voor hen. Minder abstract en in zekere zin logischer. Het leidt sneller tot resultaat.
Tegelijkertijd gaan we echter ook vrij snel aan de slag met het leren spelen van blad. Ik bied hen daarbij ook vaak de mogelijkheid om met een cd mee te spelen. Dan klinkt het al heel behoorlijk en leuk.

Bij de gevorderde leerling kijk ik goed wat hem of haar goed ligt. Ik heb zelf veel volksmuziek gespeeld en daarom weet ik goed welke muziek er zoal geschikt is voor de viool en hoe het  moet klinken. Er is veel uitdagende pop-en volksmuziek die ook technische eisen stelt.
Ik zie het echter ook wel als een taak om het erfgoed van de klassieke muzek door te geven, mijn leerlingen te laten ontdekken hoe mooi die muziek is en er zijn velen die het fantastisch vinden om een stuk van Bach, Mozart enzovoorts te spelen. Fantastisch! En op voorspeelavonden en samenspeelmiddagen of orkestrepetities kunnen ze er heerlijk van genieten.